kohtaamisia

Särmää, nahkaa ja

luovaa hulluutta

Asustesuunnittelija Jenni Ahtiainen visioi villisti, nappaa kiinni mahdollisuuksista ja elää unelmiaan todeksi. Hänen gTIE-asustemerkkinsä kasvattaa kansainvälistä suosiota. Taustalla on kovaa duunia, onnellisia sattumia ja porilaisiakin tekijöitä. Puuvillan muotinäytöksessä gTIE näkyy lauantaina.

Teksti Milla Majander Kuva Matti Piiroinen

Mitä kuuluu, asustesuunnittelija Jenni Ahtiainen?

Hyvää kiirettä kuuluu. Kansainvälistyminen on ollut tähtäimessä, ja kahden vuoden tienraivauksen jälkeen Ranska ja Japani ovat viimeisimpinä maina avanneet gTIEn mallistoille ovensa. Jälleenmyyntiverkostoa rakennetaan Suomessa parturi-kampaamojen kanssa hiusasustemalliston osalta. L’Oréalinkin kanssa tehtiin näytös. Monta rautaa on tulessa!

Suunnittelet asusteita nahasta ja silkistä. Mitä keksit seuraavaksi?

Tapasin eräillä messuilla pergamenttinahasta koruja tekevän Airin. Lopulta pääsin hänen oppiinsa viikoksi ja seuraava mallistoni syntyykin pergamenttinahasta. Kokemus oli ihan mahtava. gTIElta ilmestyy myös keittiö- ja sisustusmallisto, joka sisältää muun muassa poronnahasta tehtyjä essuja, pöytätabletteja ja patalappuja. Olen aika heittäytyvä luonne. Tartun mahdollisuuksiin ja äidyn helposti isollakin riskillä toteuttamaan hulluja ideoita. Koitan tehdä oikeita valintoja ja laittaa hyvää kiertämään.

Heittäydyit mukaan uuteen TV-ohjelmaan?

Joo, olen mukana yrittäjyydestä kertovassa reality-sarjassa, johon minut pyydettiin edustamaan luovan alan yrittäjiä. Käytännössä nukun päiväkirjakameran kanssa, ja kuvausryhmä tulee töihin mukaan muutaman kerran viikossa. Sarjan avulla pystyn tuomaan hyvin esiin kansainvälistymisen haasteet ja luovan alan yrittäjyyden kuopat. Pinnalliseksi luultu totuus arjestani raottuu sarjan kautta osuvasti.

Elät määrätietoisesti unelmaasi.

Ehdin melkein vuoden tehdä Iron Sky -leffan puvustusta. Leffan tuotanto olisi irrottanut minut yrityksestäni ja tiimistäni kuukausiksi juuri, kun saimme kansainvälistymisen käyntiin. Panostani tarvitaan nyt täällä, joten irtisanouduin tehtävästä. Se oli vaikein ammatillinen päätös ikinä, mutta unelman seuraaminen kantoi. Tämä firma, jota kahdeksan vuotta olen rakentanut, on minun juttuni ja unelmani.

gTIEn taustajoukoista löytyy porilaistakin kädenjälkeä?

Porin kaupungin psykososiaalisen keskuksen päivätoimintayksikkö Jopissa leikataan nauhoja, joista kuntoutujat kutovat huiveja. Jopilaiset myös valmistavat seuraavat hiusasustemalliston mallit. On mahtavaa tarjota hommia työn tarpeessa oleville kuntoutujille synnyinkaupungissani.

Minkälaisena Puuvillan Kaupunkikortteli sinulle näyttäytyy?

Ympäristö on todella magee. Muistan nuoruudesta Pori Jazzin ja myöhemmin Rakastajat-teatterin hienot tapahtumat alueella. Kauppakeskus luo Poriin uudenlaista kaupunkikulttuuria. Olen poikani Urhon kanssa pyörinyt Puuvillassa monta kertaa. Isäni on usein mukana. Hän käy Urhon kanssa jätskillä, niin äiti saa shoppailla vaateliikkeissä rauhassa. Puuvillaan pääsee helposti autolla sisään ja shoppailemaan. Hieno paikka.

Mitä Jenni antaa Porille, ja mitä Pori maailmalle?

Kai minä sellaista luovaa hulluutta ja omien unelmien toteuttamisen lippua olemuksellani kannan. Haluan olla mukana viemässä Poria maailmankartalle omana itsenäni. Vaikka Helsingissä asun, en ole Poria unohtanut enkä voikaan unohtaa. Aina Poriin tullessa postaan porimuia-profiililla Instagramissa kuvia Porin kuvioista. Paikallisia tapahtumia on siistiä olla masinoimassa. x

Jenni on mukana Puuvilla puhuttaa -talk showssa 31.10. kertomassa gTIE:n kuulumisista ja uusista kuvioista. Lauantaina gTIE-asusteita voi bongata Puuvillan muotinäytöksessä.

Laitan hyvän kiertämään ja tartun mahdollisuuksiin.

Jenni Ahtiainen

Juuriltaan porilainen, asuste-, koru-, ja muotoilusuunnittelija, gTIE-merkin perustaja.

gTIE

Vuodesta 2007 toiminut yritys on erikoistunut solmioihin, huiveihin ja muihin kaulavaatteisiin. Jennin luomia asusteita on nähty maailmantähtien kuten Snoop Doggin, Marilyn Mansonin ja Rohan Marleyn yllä. Suomessa hänen suunnittelemiaan asusteita ovat käyttäneet muun muassa Ville Valo ja Duudsonit.

Jaa artikkeli